Achtergrond

In deze periode gaan we bezig met de Micro:bit. Als er nog gelegenheid is kunnen we ook nog kijken naar de Arduino.

Virtueel oefenen

Je kan met zowel de Micro:bit als de Arduino virtueel oefenen (dus zonder fysiek apparaat).

Voor de Micro:bit kan je gebruik maken van https://makecode.microbit.org/. Dit is 'de officiele' software.

Voor Arduino en Micro:bit met ook de mogelijkheid om schakelingen te maken met sensoren en uitgebreide simulatiemogelijkheden kan je beter gebruik maken van Tinkercad.com.

Aruino of Micro:bit

Het leuke voor het onderwijs is dat de Micro:bit voorzien is van allemaal sensoren en actuatoren die standaard al op de controller aanwezig zijn. Sensoren zijn invoermogelijkheden zoals knopjes, maar ook een snelheidsmeter, lichtsterktemeter en kompas. Actuatoren zijn uitvoermogelijkheden zoals een klein led scherm. Doordat deze allemaal standaard aanwezig zijn onderscheid de Micro:bit zich van andere controllers zoals de Arduino. Daardoor ben je niet eerst veel tijd kwijt aan het juist aansluiten van alle elektronica voordat je kan beginnen. Wil je later toch meer dan is dat geen probleem aangezien je nog de mogelijkheid hebt om via 18 pinnen nog andere sensoren of actuatoren aan te sluiten. Daarmee is de Micro:bit een goede concurrent voor de duurdere Arduino.

Maar je mag dit natuurlijk ook zelf gaan ervaren. Beide controllers zijn op school. Bij de Arduino moet je meer zelf uitzoeken. De Arduino is een grotere wereld met daarmee meer mogelijkheden dan de Micro:bit, maar qua hardware is de Micro:bit beter.

Let op dat je niet alle pins zomaar overal voor kan gebruiken. Lees meer op https://makecode.microbit.org/device/pins of een andere leuke link https://littlebirdelectronics.com.au/guides/47/meet-the-micro-bit

Welke programmeertaal

Je kan de Micro:bit met verschillende programmeertalen programmeren. Een bloktaal (MakeCode) en Python (MicroPython officieel) zijn de officieel ondersteunde talen.

De Arduino gebruikt een op C++ gebaseerde programmeertaal.

Inhoud box Micro:Bit praktijk