5. Wat kan je doen?

En wat kan je dan allemaal doen om te voorkomen dat er bij je wordt gestolen.

100% veilig bestaat niet

Je kan nog zo je best doen en nog zo alert zijn, je kan niet 100% voorkomen dat je niet een slachtoffer wordt van hackers. Die 100% veiligheid bestaat niet op het internet. Je kan het hackers wel heel moelijk maken. Besef dat je afhankelijk bent van al die bedrijven en apps waar jij je gegevens achterlaat. Het is voor jou als gebruiker onmogelijk om te controleren of deze bedrijven hun beveiliging op orde hebben.

Het begint bij jezelf

De zwakste schakel ben je zelf.

  • Je logt overal met dezelfde wachtwoorden in.
  • Slaat ze leesbaar op in een bestand die je vervolgens ergens online opslaat. Dat is handig dan kan je er overal bij.
  • Je logt je computer niet uit op school als je naar de wc gaat.

Log uit

De eenvoudigste kans om je computer te besmetten is om deze ingelogd achter te laten in een 'publieke' ruimte zoals in de lokalen op school.

Updaten

Tegenwoordig gaat het steeds meer automatisch. Maar het is wel goed om regelmatig te controleren of je de laatste updates hebt geinstalleerd. Veel verouderde software hebben kwetsbaarheden die publiek bekend zijn. Dat geldt dus net alleen voor het besturingssysteem maar ook voor je browser, Microsoft Office en de andere programma's.

Let er goed op dat je hele netwerk moet worden geupdate. Dus ook je mobiele telefoon, je router en alle slimme apparaten die jij in huis hebt.

Virusscanner

Standaard installeert Windows het programma Defender als virusscanner. Dit is beslist niet een slecht product. Alleen beveiligen de meeste (betaalde) virusscanners tegen meer bedreigingen zoals randsomware en phishing.

Er zijn ook producten die je als aanvulling op je virusscanner kan installeren zoals Hitman Pro.Alert.

Door de manier waarop het besturingssystemen van Apple zijn geschreven lopen deze computers (Mac) minder risico en is een virusscanner niet persé noodzakelijk.

Browser

De meeste browsers zijn prima om te gebruiken. Alleen het gebruik van Internet Explorer is af te raden. Eventueel kan je via extenties de browser nog veiliger maken. Het gaat dan om adblockers, verplichten van beveiligde https verbinding en een ingebouwde pdf viewer (Firefox heeft deze al standaard). Het komt nog wel eens voor dat pdf documenten niet veilig zijn. Het openen in Adobe Acrobat Reader zorgt ervoor dat de scripts kunnen worden uitgevoerd. Het openen van de pdf in de browser is daarom veiliger.

Wachtwoorden

Gebruik jij overal dezelfde wachtwoorden. Dan ga je dat vanaf vandaag anders doen. Over dit onderdeel is een aparte les gemaakt: Wachtwoorden

Tweestapsverificatie

Dit is een extra aanvulling op de gebruikersnaam en het wachtwoord. Als je wilt inloggen bij de bank dan is dit al standaard via een app op je telefoon. Het wordt ook wel two factor authentication (2fa) genoemd.

De meeste grote platforms bieden een mogelijkheid om tweetapsverficatie aan te zetten. Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kan gebruik maken authenticat-apps (link). Of nog veiliger van een fysieke usb sleutel van bijvoorbeeld Yubico (link).

Plak je webcam af

Het openbaar ministerie adviseert om je webcam af te plakken. Hackers gebruiken deze beelden (als ze toch toegang hebben gekregen) om mensen te chanteren.

Router

Thuis gebruiken jullie een router om verbinding te maken met het internet. De router is een belangrijk apparaat omdat deze toegang geeft naar het internet en van het internet naar de apparaten in jouw huis. Het is dus belangrijk dat de router goed is ingesteld. Het is wel lastig omdat routers ingewikkelde apparaten zijn. De tips voor je router zijn:

  • Updaten van de router-software.
  • Wifi naam moet niet een herkenbare naam zijn.
  • Beveilig je wifi netwerk (WPA2-AES).
  • Schakel UPNP en Wifi Protected Setup (WPS) uit.
  • Maak (als dat kan) een gastnetwerk met wachtwoord voor je gasten.
  • Kijk uit met port forwarding.

Vragen

  1. Wat wordt bedoeld met de opmerking dat "de mens de zwakste schakel is".
  2. Maak een overzicht van alle regels die hierboven worden genoemd en schrijf erachter hoe goed jij dit doet.
  3. Wat kan er gebeuren als je een computer ingelogd en onbeheerd achterlaat op school.
  4. Wat is het verschil tussen thuis je achterdeur openlaten en op school je computer open laten staan?

4. Anderen vormen van internetoplichting 6. Wachtwoorden